Op een clubavond in 1982, kwamen 3 leden van de Rotary Club Eerbeek-Zutphen, waaronder Ben Simon en Jan Wassink, op het idee om een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren om fondsen te werven, waarmee goede doelen ondersteund konden worden… Het idee voor de Lenteloop was geboren. Echter, het organiseren van zo’n groot evenement (voor tussen de 450 – 740 lopers), vergt een gedegen voorbereiding. De taken werden verdeeld en Ben Simon schreef het draaiboek. Dit draaiboek is en ‘levend’ document gebleken en wordt 33 jaar na dato nog altijd gebruikt.  Bedrijven werden benaderd om zich als sponsor te verbinden aan het evenement en aan de goede doelen waar de Rotary Club Eerbeek-Zutphen zich voor inzet.

Vele bedrijven ondersteunden ons in de voorbereidingen zoals het drukken van folders die de Lenteloop aankondigden, routebordjes en nog veel meer… De eerste folders werden uitgedeeld bij andere loopevenementen in een straal van Ca 50 kilometer om lopers te informeren. Na afloop van de Lenteloop werden de ondersteunende bedrijven bedankt door Gerrit Hoevers met iets lekkers. Een eerste herinnering gaat uit naar de firma Drent, die de eerste folders heeft gedrukt met een nieuwe machine welke moest worden getest. Het resultaat was prachtig.

De eerste start- en finishplaats was bij de tennisbaan,  aan de Harderwijkerweg. Na 2 jaar werd dat vakantiepark ‘Coldenhove’ van Landal. Inmiddels mogen we al weer jaren gebruik maken van de faciliteiten van Restaurant de Heidenroos in Eerbeek, wat geweldig is! De lokatie is ruim opgezet zodat zowel het gefaseerd starten van de lopers op de verschillende afstanden en het finishen van de lopers geordend en veilig kan ‘verlopen’. De gelden en het uiteindelijke bedrag dat wij het eerste jaar overhielden werd besteed aan het maken van een plattegrond van Utrecht voor mensen met een visuele handicap.

Zomaar een greep uit de doelen die we ondersteund hebben door de jaren heen met opbrengsten van de Lenteloop;

Lokaal – Scouting vereniging TAPAWINGO – Kinderboerderij ‘De Kiboe’  – Stichting KIEMM (Kinderen in Eerbeek Maken Muziek) – De restauratie van de Eerbeekse beek, – Stichting Philadelphia te Brummen, en het project Rotary vakantiegeluk

Internationaal – Stichting Watoto in Tanzania, Afrika – Noodlijdende Romakinderen in Kroatië

En het Morwesie project in Ivory Park, Zuid Afrika waarbij de Rotary Club ‘Mama Morwesi’ een aantal jaren helpt aan voedsel, kleding, scholing en medische verzorging voor haar 27 weeskinderen, waarvan de ouders zijn gestorven aan AIDS. 

Omdat we als Rotary Club “geworteld” zijn in de samenleving van Eerbeek en omgeving, kunnen we nog steeds rekenen op sponsoren voor onze doelen, waar we natuurlijk geweldig blij mee zijn. Daarnaast heeft de Lenteloop inmiddels nationale en internationale bekendheid gekregen en mogen we lopers uit het hele land en soms zelfs uit Duitsland en België verwelkomen.